הר ציון - בין שלוש הדתות
בתור מדריך אני נתקל באופן תדיר בשאלה- מהו האתר האהוב עליך ביותר? בראשי מתרוצצים אתרים החל מפסגת החרמון, התיאטרון הבית-שאני, תלי הגעש של הגולן, תצורות סלע מרהיבות בדרום הארץ והרשימה ממשיכה וממשיכה.
לבסוף, באם יאלצו אותי, אני אבחר - כנראה - בהר ציון. לא רק שהוא שוכן בליבה של ירושלים, העיר היפה ביותר בעולם, עיר שלכל אבן מאבניה יש סיפור לספר, הרי שסיפורו של הר צין ייחודי אפילו בקונטקסט הזה. מבחינתי אין מקום אחר שממחיש בצורה כל כך מוחלטת את קדושתה של ירושלים לשלוש הדתות ואת אחד מבסיסי הקונפליקט המתרחש במרחבינו במהלך חצי המאה האחרונה. בשטח שאינו עולה על 150 מטרים מרובעים נמצא אתר המקודש לכל אחת משלוש הדתות.
נתחיל מהנצרות: ביום החמישי של השבוע הקדוש ישוע שולח את תלמידיו למצוא מקום בו יוכלו לחגוג על פי המצווה היהודית את סעודת קורבן הפסח, אחד משלושת הרגלים. המקום שנמצא מזוהה בפסגת הר ציון. בהמשך המאורעות, חמישים ימים לאחר הפסחא מתכנסים השליחים באותו המקום במסגרת מעמד הפנטקוסט (ירידת רוח הקודש). פטרוס, מנהיגם ובעל הסמכות הרוחנית לאחר עלייתו השמיימה של ישוע מצהיר שבאותו המקום נמצא גם קברו של דוד המלך.
השאלה הארכיאולוגית לגבי זיהוי הקבר אינה רלוונטית מכיוון שעם אמונה ומסורת אי אפשר להתווכח. ברור שהנצרות כדת חדשה מעגנת את עצמה ביהדות וזאת משתי סיבות. ראשית לדתות חדשות אין זכות קיום ולעומתן לדת עתיקה יש הדרת כבוד והדר. בהקשר זה הנצרות מנסה להציג את עצמה כהמשך של הדת היהודית העתיקה ולכן חשוב לה להדגיש את קדושת המקום ליהדות.
לימים הדת הולכת ומתבססת, הר ציון מזוהה עם תרדמת מרים ועם הסעודה האחרונה, מאורעות נוצריים, והקדושה הראשונית - המקושרת לדוד - מאבדת מחשיבותה. הבעיה מתחילה מכיוון שדוד אינו מקודש רק לנוצרים אלא גם ליהודים ולמוסלמים. ברגע שקברו זוהה בהר ציון גם היהודים ולאחר מכן המוסלמים שואפים לשלוט במתחם. הקרב בין היהודים לנוצרים הגיע לעוצמות כאלו במהלך ימי הביניים שחוקים בין לאומיים נחקקו סביבו. וכששנים רבים השלישי לוקח...
בסופו של דבר המוסלמים גרשו הן את היהודים והן הנוצרים מההר והפכו את אולם הסעודה האחרונה, שנבנה בתקופה הצלבנית, למקום פולחן מוסלמי ועד היום בולט המינרט המתנוסס מעל המבנה, הכתב הערבי שמאתר את קירותיו הפנימיים והמח'רב (גומחת תפילה מוסלמית) שהוספה אל תוך הקיר הדרומי. כיום המקום משמש כאתר תיירות חסר אופי דתי מובהק והישר מתחתיו נמצא המקום המזוהה עם קבר דוד – אתר יהודי באופיו. במרחק נגיעה נמצאת גם הכנסייה הקתולית 'דורמציון' שנבנתה ע"י וילהלם השני על בסיס הכנסייה הביזנטית ''האגיה ציון' ומנציחה את תרדמת מרים.
אם כן בהליכה קצרצרה ניתן לבקר בשלל אתרים, מתקופות היסטוריות שונות המספרות את קדושתה של העיר לכל אחת מהן, וחשוב מכך את המאבק התיאולוגי שהתנהל ביניהן במהלך אלפיים השנים האחרונות.
אופיר יעקבסון
בוגר תואר שני בחוג ללימודי ארץ ישראל באוניברסיטת חיפה. מרצה ומדריך במסגרות שונות
http://www.ofirjacobson.com/
ליצירת קשר פנו למייל
[email protected]